Loading

Projektfelhívás! - Hamarosan

  • Ebben a menüpontban találod meg azokat az általunk meghirdetett témafelhívásokat, amiknek a kidolgozásáért plusz pontokat kaphatsz!

Kvíz összeállítása

Képregény készítés

Animáció készítés

Please wait

Neked ajánljuk

Grid nézet Lista nézet Kapcsolati ábra
Anyagcsere folyamata

A táplálkozás során nem csak a táplálék felvételéről beszélhetünk, hanem tágabb értelemben ide tartozik az emésztés, a felszívódás és a felesleges anyagok leadása.

Az életműködéshez szükséges energiát a tápanyagok elégetésével biztosítjuk.

A szem részei.

Az emberi szem (oculus humanus) a látás érzékszerve az ember szervezetében, amely a környezeti objektumokról származó – az azokból eredő vagy róluk visszaverődő – fénysugarak érzékelésére szolgál, és optikai rendszerév

A földigiliszta részei

A földigiliszta teste nyálkás, testfelépítése és mozgása alapján gyűrűsféreg. A bőre összenőtt az alatta lévő izomréteggel, ez tömlőszerűen körbeveszi az állat testét. Mozgásszervével féregmozgást végez.

A kamilla

A kamilla gyulladásgátló hatású, belsőleg és külsőleg is. Gyűjtsd össze, hogy milyen formában lehet alkalmazni  a kamillát, és mire jó!

Toboz

Az erdei fenyő tűlevelei egész évben folyamatosan hullanak, örökzöld növény. Kedvező helyen a magassága elérheti a 30 métert is.

Az Amazonas

Pár évvel ezelőtt a szakemberek azt gondolták, hogy a világ leghosszabb folyója a Nílus és a legtöbb vizet az Amazonas szállítja.

Vulkánokat a vulkanológia tudománya kutatja, vulkánkitörések előrejelzése bizonytalan. Mivel sokan élnek vulkánok közelében a váratlan kitörések sokak életét veszélyeztetik.

Az éti csiga részei

A csigák belső váz nélküli teste puha, a zsigerzacskóban találhatók a belső szervei. Jellegzetes szervük a köpeny, mely termeli a külső meszes vázat. Hazánk legnagyobb termetű csigája az éti csiga.

Üvegházhatás

A globális felmelegedés számos negatív következménnyel jár. Egyes térségekben fokozódik a szárazság – az aszályos időszak - egyre gyakrabban szárad el a termés, egyre gyakrabban alakulnak ki veszélye erdőtüzek.

Forrás: wikipedia.hu

Néhány növényi savat arról a növényről neveztek el, amelyikből először kimutatták pl. alma-sav, citromsav. A pongyola pitypang gyógynövény. Gyökereinek vértisztító, májműködést javító és hashajtó hatása van.

Az ozmózis folyamata egy dinamikus egyensúlyi állapot elérése után megáll, hiszen a folyamat során a közeg a vízleadás miatt hígul, míg a protoplasztban a vízvesztés miatt nő a sejt ozmotikus értéke.

Kis anyagi részecskék (atomok, molekulák, elektronok stb.) áramlása, melyet az illető részecskék helytől függően változó koncentrációja okoz.

Cukor

A köznyelvben cukor alatt többnyire a kémiában mono- és diszacharidnak nevezett szénhidrátok kristályait értjük. Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcu

Az elektrolízis az elektromos áram hatására végbemenő elektrokémiai folyamat. Az egyenáram hatására redoxi reakciók mennek végbe, tehát elektromos energia alakul át kémiai energiává.

A szervetlen kémia a kémia egyik jelentős ága, mely a szervetlen vegyületek tulajdonságaival és reakcióival foglalkozik. Általánosságban szervetlen vegyületek azok az anyagok, melyek nem tartoznak a szerves kémia hatás

A természettudományok közül a kémia központi szerepet játszik a különféle bűnesetek felderítésében. Vajon melyek voltak a legkorábbi, már tudományosnak tekinthető módszerek a mérgezések kimutatására?

A termodinamika (magyar nevén hőtan) a fizika energiaátalakulásokkal foglalkozó tudományterülete.

A nyomás fizikai mennyiség, az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Jele: p.

Indikátorok a ház körül

A műanyagok típusának megkülönböztetésére nemzetközi jeleket alkalmaznak, ezek alapján megállapítható, hogy milyen összetételűek.

Az egyszikűek (Liliopsida, Monocotyledonopsida, Monocotyledonae), az APG III-rendszer szerint monocots, a növények országának (Plantae), a zárvatermők törzsének (Magnoliophyta) egyik osztálya.

A nyugalom és az egyensúly fogalma: Tisztázzuk azt, hogy mit jelent a nyugalom és az egyensúly fogalma a fizikában. A nyugalom jelentése az, hogy a test sebessége nulla.

Az elektromosság szó ami a villamosság szóval egyenértékű a görög elektron szóból ered (jelentése: gyanta, borostyánkő).

A látható fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös), és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is, ekkor az egyértelműség kedvéért ho

A mágnesség fizikai fogalom, mely bizonyos testek (mágnesek) egymás közötti vonzó és taszító képességére utal. A mágneses térben szabadon mozgó rúdmágnes a vonzó erőhatás következtében meghatározott irányba áll be.

A fotoszintézis olyan biológiai folyamat, melyben az élőlények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre. Az elnevezés a görög fény (vö.

Az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a m

Homokkő

Üledékes kőzetnek a természetes üledékgyűjtőkben lerakódott üledékből képződő kőzeteket nevezzük. Az átlagosan 36 km vastagnak tekintett földkéreg anyagának mindössze 5%-a üledékes kőzet.

Amőba

Az amőbák a Protozoahoz tartozó nemzetség tagjai. Változó formájú, egysejtű élőlények. Az egyszerű növényi és állati egysejtűek utáni egysejtű kategória.

A vér többnyire vörös színű (a szín a nevét is tőle kölcsönzi), másodlagos testüregű gerinctelen és gerinces állatok fő testnedve, folyékony szövet. Kevert testüregű állatoknál megfelelője a hemolympha.

Az antociánok (E163) egy vízoldékony színanyagcsoport. Színüket a pH-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig.

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Valójában minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.

A mag (semen) a virágos növények (Spermatophyta) a magkezdeményből fejlődő szaporítószerve.

A növényvilág evolúciója milliárd évekkel ezelőtt kezdődött, a legkorábbi maradványok több mint 3 milliárd évesek.

A felületi feszültség a folyadékok alapvető tulajdonsága, ami miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot (gömb) igyekeznek felvenni, ha külső erőtér nem hat rájuk.

Generátornak nevezzük azokat a forgó villamos gépeket, amelyek a tengelyükön közölt mechanikai munkát villamos energiává alakítják.

Elmerül-e a kis hajó, vagy sem?

A fény furcsa viselkedése.

A víz vezetőképessége.

Az albedó latin eredetű szó, jelentése: fehérség. Általánosságban az albedó egy felületre érkező elektromágneses sugarak visszaverődési képességének mérőszáma.

A tornádó pusztító erejű forgószélben megnyilvánuló meteorológiai jelenség. Jellemzője, hogy a hevesen örvénylő légoszlop a viharfelhőből indul ki, és a földfelszínnel érintkezik.

A tűztornádó gyakran a lángok között jelentkezik, azonban alkalmanként a tűz területe mellett is felléphet, szintén a tűzzel kapcsolatos heves, felfelé irányuló gázáramlás révén.

Mikroszkópos gyakorlatok, állati szövetek vizsgálata, állati szervek.

Elektromosság, energia, kinematika, dinamika, optika, hidrosztatika, mozgások, elektromosság, hőtan, rezgések, hullámok.

A napkitörés


A napkitörés a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása, melynek során együtt jelentkezik az alábbi három naptevékenységi jelenség:

Ez egy szép F1 autó.
F1

A Formula–1-es autók formája úgy van kialakítva, hogy minél kisebb légellenállást hozzanak létre, növelve ezzel a sebességet. Ehhez hozzátartoznak még a különböző légterelő elemek (hátsó és első 'szárnyak'), ami

Liszt Ferenc (németül Franz LisztDoborján

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor (született Petrovics Sándor, Kiskőrös, 1823. január 1. – Fehéregyháza körül, 1849. július 31.) magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik le

Munkácsy Mihály

Munkácsi Munkácsy Mihály, 1868-ig Lieb Mihály Leó, németül Michael von Munkácsy, frankofón nyelvterületen Michel Léo de Munkacsy (Munkács, 1844. február 20. – Endenich, 1900.&n

Bartók Béla

Bartók Béla (Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, 1945. szeptember 26.) magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zene

Arany János

Arany János (Nagyszalonta, 1817. március 2. – Budapest, 1882. október 22.) magyar költő, tanár, lapszerkesztő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főti

koponya

A felnőtt emberi csontváz körülbelül 206 darab csontból áll. Az újszülöttnek 270 csontja van.

Kossuth Lajos

Kossuth Lajos

Kossuth Lajos. Színezett litográfia

Magyarország kormányzója

Hivatali idő
1849. április 14. – augusztus 11.

ElnökBatthyány Lajos

ElődBatthyány Lajos

PARTNEREINK

              

LEGJOBBAK